Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életkép

2009.10.07

 
 

Salgótarján, 2009. 09. 28. Hétfő – 15 óra 30 perc

 

Sietnem kellett, mert találkám volt a barátnőmmel fél négykor a „Star” sarkán. Hátul – a TIT felé – indultam. Mikor elhagytam a sarki boltot kiabálásra, jobban mondva ordítozásra lettem figyelmes. Fölnéztem a sínekhez. Hogyan is írhatnám le, hogy kik ordítoztak. Úgy kéne megfogalmazni, hogy ne süssék rám a rasszista bélyeget. Mert manapság elég, ha a magyar ember kimondja egy más nemzetiségűnek a titulusát, és rögtön ráripakodnak, hogy: te rasszista magyar! Szerintem ezt leírva is rögtön annak fognak tartani. Pedig ez csupán egy ártalmatlan visszaemlékezés egy salgótarjáni életképre. Amiből én kimaradtam. Rohanó szemlélő voltam. Elkaptam pár mondatot és rögtön arra gondoltam, hogy ezt le kell írnom. No de minek magyarázkodom? Mindenki azt gondol rólam így ismeretlenül, amit csak akar, de megsúgom, nem vagyok semmilyen…a és semmilyen i.

Szóval egy roma asszony és egy roma férfi vitatkoztak. Jobban mondva – a történet előéletét nem ismerem – az asszony ordított, de kegyetlenül. Nem értettem a szavakat, de tarkítva volt ízes káromkodásokkal. Azt hiszem le akarta rázni a férfit, aki rendíthetetlenül ment utána. De mondom úgy ordított, hogy már a szavak vége a magas, vékony hangfrekvenciát súrolta. Levettem róluk a szemem és siettem tovább. A parkolóban egy jól öltözött középkorú házaspár készült beszállni a nyugati autócsodába. Mentemben megfigyeltem őket is. A nő észrevette – nem lehetett nem észrevenni – a balhét, fönn a síneken. Egymásra néztek a férjével, és fejcsóválva mosolyogtak.

Nő: - Azttta mindenitt! – mondta, nyomatékosan megnyomva, minden szóvéget.
Férj: - Ezeknek, integráció mi? – szólt, „enyhe” iróniával

És többet már nem hallottam, mert siettem tovább. De úgy gondolom, illett volna még a képbe egy, a roma „pár” után szaladó hivatalnok, aki az integráció lépéseit olvassa fel kutyafuttában, ja és persze a kedvezmények ajándéktasakját tartja a kezében.


Idillikus. Javaslom egy képregény rajzoló, örökítse ezt meg. Tanmese? Vagy a 21.századunk bukása? Vagy az már rég elbukott? Mindenesetre nagy a baj. S nem csak itt Salgótarjánban.

 

Kép

 

KinE

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.