Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Előítélet(ek)

2010.03.15
 

Összejöttünk a barátokkal páran, névnapokat köszönteni. A fiúk iszogattak, mi lányok csak üdítőztünk. Mint a született feleségek, mondta barátnőm, mikor azt beszéltük, ki mit sütött a találkozásra. Jól éreztük magunkat, beszélgettünk, activityztünk. Közben ment a tv is, egy magyar zenei csatorna öntötte magából a képkockákat. Egy videóklip alatt felkaptam a fejem, mert mindenki rátapadt a képernyőre, s kórusban nyomta a véleményét az énekesnőről. Szép, nem szép, széles az álla, nagy az arca, lefogyott, de így is olyan nagy feje van. Csak oldalról szép, előröl nem…S ez ment még egy darabig. Megmondom őszintén, nekem fogalmam sem volt, hogy ki az a nő, mert nem nagyon követem a mai zenei és pop életet, de ránéztem s nekem nem tűnt szembe semmi, amit leszólhattam volna. Egyszerű ember, aki énekel, felöltöztetve, kifestve. Ennyi, nő, szép és pont. Játszottunk tovább. Valamivel később egy magyar énekesnő került terítékre. Ismét elkezdődött a hadjárat. „Semmi nőiesség sincs benne, fújj undorító, hát hogy néz ki, én megijednék tőle…” Sorolhatnám, de minek? Egy darabig tűrtem, aztán annyit mondtam, hogy szerintem szép, és, hogy rengeteg előítélet van bennük. Na kellett nekem megszólalnom! Mindenki egy emberként kezdett el beszélni, nekem tapadva, védvonalakat emelve az előítélet szó elé. „Ti tökéletesek vagytok? Nektek nincsenek hibáitok?” – kérdeztem ismét. Végül a hangzavarban, mondtam, hogy játszunk tovább, ebből ennyi is elég. Nem vagyunk egyformák. Ebből a rövid jelenetből is látszik, hogy 5 emberből aki mellett elmegyünk az utcán, kinek van valamiféle spontán negatív (tán pozitív is), véleménye rólunk.

S most nyugodtan kérdezhetnék tőlem, hogy „igen és te, neked nincsenek előítéleteid?” De vannak sajnos. Ami nem a külsőre irányul elsősorban. Persze ezek elég kirívó esetekben kerülnek elő. Nem úgy megyek az utcán, hogy a hibákat keresem az emberekben. Azok engem úgy is megtalálnak! : ))) Mintha elmennék gombázni és a mérges gombák saját lábukon rohannának elém… szóval értitek. Amivel nekem bajom van egy emberben, ami talán előítéletnek számít. Hm. Az emberség hiánya, a nemtörődömség a környezet és más emberek irányába… Ezek előítéletek? Vagy ezek inkább már az alapvető tulajdonságok hiánya, amiket egyszerűen nem tolerálok. Biztos voltam már igazságtalanul előítéletes régebben. Amikor nagyobb társaságban van az ember, akkor észrevétlenül azonosul a „csordával”. Nem akar kilógni ezért ő is beszáll. Igen, régen volt ilyen. Ma már nem. Inkább kilógok hat lábbal, mint, hogy belemenjek ebbe a buta és értelmetlen játékba. Jó példát akarok-e mutatni? Igen, azt hiszem, szeretném megértetni a barátaimmal, hogy az előítéletek rosszak.

Volt részem nekem is benne. Higgye el nekem most mindenki, hogy a nyílt megszégyenítés olyan sebeket okoz a lélekben, amik nem gyógyulnak be egykönnyen. Soha, soha nem szabad ezt tenni. Egyébként is a világunk olyan, hogy bármit ejtünk is ki szánkon, bármily gondolat is kel elménkben, egyszer visszatér hozzánk. Amit adsz, azt kapod. De nem ezért nem szabad ítélkezni a másik ember fölött. Egyszerűen, azért, mert mi sem vagyunk tökéletesek. Ha azok lennénk, akkor nem lennének előítéleteink. Ezt tartsuk észben.

„Tükör vagyok. Aki belém tekint - bármi jót vagy rosszat is mond: önmagáról beszél.”

Szeretettel, Enikő


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

viló72@citromail.hu

(Süttyő, 2010.04.22 13:13)

Minden embernek van véleménye, hol pozitív, hol negatív! Adott idő és helyzet dönti el, h. ennek hangot ad e!(nálam meg az a józan eszem aki bárhol bármikor bármit kimond de ezt tudod):) Lehet h. más társaságban, egyikünk sem adott volna hangot a véleményének, de ebből látszik, h. egymás társaságában önmagunk lehetünk és kimondhatjuk azt ami épp eszünkbe jut, mert azok vagyunk csak igazán tényleg önmagunk! Nem kell azon töprengeni előtte h. fú ha ezt és ezt mondom annak vajon milyen hatása lesz és h. fognak rám nézni a többiek! Az az igazán jó csapat amelyikben tényleg az lehetsz aki vagy! Én a miénkben(most sajnos mínusz 1 fő:() az lehetek aminek nagyon örülök és AKKOR SEM TETSZIK ÍGY TÓTH GABI!:D Amúgy meg igenis szép csaj!:)Pipilá puszi csajszi